Hvordan undgår jeg huller i tænderne?

tænder

De fleste af os har haft et eller flere af dem i løbet af vores levetid – huller i tænderne forekommer hos de fleste mennesker, men der er meget vi kan gøre for at undgå karies i vores tænder. I denne artikel giver vi dig viden om, hvorfor huller i tænderne opstår – og hvordan du sikrer dine tænder mod dem.

I samarbejde med Nordsjællands TandlægeCenter får du her gode råd til, hvordan du bedst forebygger mod huller i tænderne. Årsagen til, at vi får huller i tænderne skyldes, at bakterier på tænderne ikke er blevet fjernet efter en endt dag. Når bakterierne ikke bliver fjernet fra vores tænder, bliver de omdannet til syre, der ætser på emaljen og dermed laver huller i tænderne. Det er derfor meget vigtigt at have en god rutine i forhold til tandbørstning for at opretholde en god mund hygiejne. Det drejer sig om to gange daglig tandbørstning af mindst to minutter ad gangen.

Det anbefales at børste i små og cirkulære bevægelser med en blød tandbørste. Tandbørsten skal, udover at have bløde børstehår, også have en passende størrelse, så tandbørsten passer til mundens størrelse. På den måde sikrer du, at tandbørsten kan nå flest mulige tandflader. Tandbørstningen skal suppleres yderligere ved brug af tandtråd, så du er helt sikker på, at alle dine tandflader bliver renset. Ved at følge anbefalinger fra eksperter på området er du godt forberedt mod huller i tænderne. Tandlægerne fra Nordsjællands TandlægeCenter anbefaler desuden, at du får regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen. Gennem regelmæssig tandeftersyn kan eventuelle huller opdages og behandles, inden skaden bliver stor.

Selvom du forebygger mod huller i tænderne, kan der desværre stadig opstå huller i tænderne eller andre problemer. Heldigvis er det muligt at finde en hjælpsom og smertefri tandlæge til behandling af huller. Den smertefrie behandling foregår gennem en smertefri laserteknologi, som er langt hurtigere og bedre end de ældre metoder. Laseren fjerner det beskadige væv, så resten af tanden ikke bliver påvirket af behandlingsmetoden. Således undgår du en stor og omfattende behandling, hvis du får huller i tænderne.

Kontakt din tandlæge, hvis du ønsker yderligere råd om forebyggelse af huller i tænderne eller hvis du gerne vil have foretaget et tandeftersyn. Hvis du for eksempel befinder dig på Nordsjælland, kan du benytte en forebyggende tandlæge i Hillerød

Nordsjællands TandlægeCenter
Frederiksgade 2A
3400 Hillerød
Tlf: 48 26 76 86