Category: tandbørste

Sådan får du et sundt smil hele livet

rådgivende tandlæge solrød

Det kræver velplejede tænder og en god mundhygiejne, hvis du ønsker at have et sundt smil gennem hele livet. Processen for at opnå et sundt smil starter allerede som barn og fortsætter gennem hele livet. I samarbejde med en ekspert på området, Tandlæge Bodil Diernæs, forklarer vi, hvordan du bevarer et sundt smil gennem hele dit liv.

Pas godt på mælketænderne

En typisk fejl er, hvis dine forældre eller dig selv sjusker med tandbørstningen af mælketænder. Mælketænder udskiftes gradvist gennem opvæksten, og mange tror fejlagtigt, at det ikke er nødvendigt at passe godt på mælketænderne. Det er stadig meget vigtigt at have en grundig tandrutine, så både mælketænderne og de permanente tænder er sunde og vokser korrekt frem. Hvis der er ophobninger af bakterie eller betændelse i tandkødet påvirker det de permanente tænder, idet de vokser frem. Eksperter på området anbefaler tre råd til pleje af børns tænder:

  1. Børst tænder grundigt to gange dagligt med eftersyn fra en voksen.
  2. Indtag ikke for meget sukkerholdig mad og drikkevarer
  3. Brug tandpasta med flour, som hjælper med at bekæmpe huller i tænderne

Din daglige tandpleje

Din daglige tandrutine afgør, om du har et sundt smil og en god mundhygiejne. Daglig tandpleje indeholder selvfølgelig daglig tandbørstning to gange dagligt. Det anbefales at børste i små cirkelbevægelser med en blød tandbørste, som passer til mundens størrelse. Tandpasta med flour er naturligvis også en nødvendighed for voksne. Derudover anbefales det at benytte tandtråd eller tandstikker, så alle tandflader med garanti berøres og renses.  

Få almindelig tandpleje hos din tandlæge

Du er godt på vej til at have et sundt smil, hvis du følger ovenstående råd. Tandlæger er dog eksperter på området, hvorfor det anbefales at få udført almindelig tandpleje hos dem. Almindelig tandpleje består af et tandeftersyn, som skal udføres regelmæssigt for at have optimalt effekt. Her vil tænderne også blive renset, hvis det er nødsaget. Der suppleres også med forebyggende behandlinger, som eksempelvis begyndende huller, inden dt udvikler sig til et større problem.

Rundt i landet er det muligt at finde tandlæger, som rådgiver individuelt i, hvordan du optimerer din tandpleje mest muligt. Hvis du befinder dig på Sjælland, er det eksempelvis muligt at finde en rådgivende tandlæge i Solrød, som giver gode råd om netop dine tænder og din mund. Dette er der stor succes ved, da patienter sjældent udvikler tandproblemer, når rådene for tandpleje følges samt suppleres regelmæssigt med tandeftersyn. Find en tandlæge, der tilbyder almindelig tandpleje og rådgivning, så du får sunde tænder gennem hele livet.

Tandlæge Bodil Diernæs
Vestergade 29
4600 Køge
Tlf: 56 65 07 27

Hvordan undgår jeg huller i tænderne?

tænder

De fleste af os har haft et eller flere af dem i løbet af vores levetid – huller i tænderne forekommer hos de fleste mennesker, men der er meget vi kan gøre for at undgå karies i vores tænder. I denne artikel giver vi dig viden om, hvorfor huller i tænderne opstår – og hvordan du sikrer dine tænder mod dem.

I samarbejde med Nordsjællands TandlægeCenter får du her gode råd til, hvordan du bedst forebygger mod huller i tænderne. Årsagen til, at vi får huller i tænderne skyldes, at bakterier på tænderne ikke er blevet fjernet efter en endt dag. Når bakterierne ikke bliver fjernet fra vores tænder, bliver de omdannet til syre, der ætser på emaljen og dermed laver huller i tænderne. Det er derfor meget vigtigt at have en god rutine i forhold til tandbørstning for at opretholde en god mund hygiejne. Det drejer sig om to gange daglig tandbørstning af mindst to minutter ad gangen.

Det anbefales at børste i små og cirkulære bevægelser med en blød tandbørste. Tandbørsten skal, udover at have bløde børstehår, også have en passende størrelse, så tandbørsten passer til mundens størrelse. På den måde sikrer du, at tandbørsten kan nå flest mulige tandflader. Tandbørstningen skal suppleres yderligere ved brug af tandtråd, så du er helt sikker på, at alle dine tandflader bliver renset. Ved at følge anbefalinger fra eksperter på området er du godt forberedt mod huller i tænderne. Tandlægerne fra Nordsjællands TandlægeCenter anbefaler desuden, at du får regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen. Gennem regelmæssig tandeftersyn kan eventuelle huller opdages og behandles, inden skaden bliver stor.

Selvom du forebygger mod huller i tænderne, kan der desværre stadig opstå huller i tænderne eller andre problemer. Heldigvis er det muligt at finde en hjælpsom og smertefri tandlæge til behandling af huller. Den smertefrie behandling foregår gennem en smertefri laserteknologi, som er langt hurtigere og bedre end de ældre metoder. Laseren fjerner det beskadige væv, så resten af tanden ikke bliver påvirket af behandlingsmetoden. Således undgår du en stor og omfattende behandling, hvis du får huller i tænderne.

Kontakt din tandlæge, hvis du ønsker yderligere råd om forebyggelse af huller i tænderne eller hvis du gerne vil have foretaget et tandeftersyn. Hvis du for eksempel befinder dig på Nordsjælland, kan du benytte en forebyggende tandlæge i Hillerød

Nordsjællands TandlægeCenter
Frederiksgade 2A
3400 Hillerød
Tlf: 48 26 76 86